M-formulier van de Belastingdienst ontvangen?

Wanneer u een M-formulier van de Belastingdienst heeft ontvangen loont het vaak de moeite dit te laten vullen door een professional. Kunt u als fiscale partners aangifte doen middels een M-formulier? Of u kwalificeert u als buitenlands belastingplichtige? Belangrijke vragen die de uitkomst van uw aangifte inkomstenbelasting in het jaar van emigratie of immigratie bepalen.

Wat is een M-formulier?

Een M-formulier is een aangifte inkomstenbelasting die u doet in het jaar van emigratie of immigratie.

De belastingdienst hanteert standaard de datum van uitschrijven uit de basisregistratie. Wanneer deze niet overeenkomt met de werkelijke datum van vertrek (U schreef zich bijvoorbeeld uit in 2021 maar vertrok al in 2020) dient u om een biljetwissel te verzoeken middels een schrijven naar de Belastingdienst Buitenland.

Waar u woont wordt trouwens beoordeeld naar feiten en omstandigheden. Waar u ingeschreven bent is een van de factoren maar niet doorslaggevend. Stel u gaat werken in het buitenland maar u gezin blijft in Nederland. Dan blijft u een binnenlands belastingplichtige maar ontvangt van de fiscus wel (onterecht) een M-formulier.

Wanneer een M-formulier invullen?

In 3 gevallen is een M-formulier invullen aan te raden en/of verplicht:

  1. U heeft een uitnodiging ontvangen van de Belastingdienst. In dit geval bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen.
  2. U heeft een redelijk vermoeden dat u belasting verschuldigd bent. Is dit het geval dan bent u wettelijk verplicht om een M-formulier te verzoeken. Een M-formulier downloaden kan niet.
  3. U verwacht een belastingteruggave. Vaak is een M-biljet invullen inderdaad voordelig. In dit geval verzoekt u de Belastingdienst ook om een M-biljet.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Belastingdienst stuurt op eigen initiatief een M-formulier naar uw nieuwe adres. Of u verzoekt daar zelf om. Vanaf belastingjaar 2020 is er ook de mogelijkheid het M-formulier online in te vullen.

In dit kader is het belangrijk dat de Nederlandse fiscus u kan bereiken. Wanneer post niet aankomt loopt u de kans op boetes en het betalen van belastingrente. Tip, zorg dat u, voor vertrek, een actieve DigiD heeft en activeer de Berichtenbox op Mijnoverheid.nl.

Nadat de Belastingdienst uw M-formulier heeft ontvangen is zij formeel verplicht binnen een termijn van 3 maanden een voorlopige aanslag op te leggen. Vaak is de belastingaangifte dan nog niet inhoudelijk beoordeeld. Daarna kan het maximaal 3 jaar duren voor u een definitieve aanslag ontvangt en zekerheid heeft. In de praktijk gaat het gelukkig vaak sneller.

Deadline M-formulier invullen

Normaal gesproken dient het M-formulier voor 1 juli van het opvolgende jaar bij de Belastingdienst binnen te zijn. Komt u in tijdnood? Easytax kan een volledig jaar uitstel voor u verzorgen!

Uw fiscale partner en het M-formulier voorwaarden en voordelen

Fiscaal partnerschap heeft als voordeel dat aftrekposten zodanig over de fiscale partners mogen verdeeld dat de laagste belastingdruk ontstaat. In het jaar van emigratie of immigratie is er een aanvullende voorwaarde om als fiscaal partners aangemerkt te worden. U dient namelijk beiden kwalificerend buitenlands belastingplichtige te zijn. Een hele mond vol maar wat betekent dit nu?

  1. U woonde in een EU-land, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland of een van de BES-eilanden.
  2. 90% van uw wereldinkomen is belast hier in Nederland.
  3. U beschikt over een inkomensverklaring van de andere woonlanden.

Als u aan deze voorwaarden voldoet kunt u het M-formulier invullen als fiscale partners. Bijkomend voordeel is dat ook aftrekposten tijdens uw buitenlandse periode (Denk hierbij bijvoorbeeld aan zorgkosten, studiekosten, hypotheekrente) in Nederland in aftrek kunnen worden gebracht.

Schakel een belastingadviseur in

Easytax helpt u graag bij het invullen van het M-formulier. De complexiteit ervan vereist veel fiscale kennis en een fout is zo gemaakt. De investering in een professionele belastingadviseur verdient zich 9 van de 10 gevallen terug en voorkomt stress.

€295,00 / €395,00 (met fiscaal partner)
Easy Tax
September 20 | 1:00 PM EST

Hulp nodig bij het invullen van een M-biljet?

Bel +31 (0) 88 0 600 600

gebruik de contactpagina
Stephan
Stephan Jongedijk
Register Belastingadviseur